Itoo Software Forum

Author Topic: invisible forest objects  (Read 2386 times)

MK3538

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
invisible forest objects
« on: September 09, 2014, 05:03:01 PM »
Hi All,

I have a nasty problem. After I reopen a file my forests objects have disappeared leaving only a small orange cross.
The file I reopened is a copy of a working file. The original file shows/renders the forest objects perfectly. So I don't think it is a license problem, I guess. Otherwise this file wouldn't show the forest objects either.

The copy file won't show/render the forest object as soon as the file is loaded.
When I save the original (working file) to a third file, same problem. The new file shows, like the earier copy no forest object, just small orange crosses.

The forest object are in the selection dialog and are selectable.
The stats dialog doesn't show any errors.

I use Corona but this isnt the problem either. When I turn everything to the scanline render for instance the same problem keeps comming up.
(Like: http://forum.itoosoft.com/index.php?topic=1912.msg7065#msg7065)

I also tested the file on two different computers. Same problem. Original file works perfect. All the copies don't.

Please help. Thanks!!


iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: invisible forest objects
« Reply #1 on: September 09, 2014, 05:22:24 PM »
Please, send us a minmal scene to support@itoosoft.com so we can check it. For large files, please use a web sharing service as WeTransfer.
Thanks,
Carlos Quintero
iToo Software

Shawn Olson

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
  • Wall Worm
    • Wall Worm
Re: invisible forest objects
« Reply #2 on: September 09, 2014, 05:24:14 PM »
Not sure if this is the same thing, but I've noticed a similar issue but just in the viewport (rendering seems fine). In my case, this happens when loading a file where the Forest object uses Surface nodes consisting of Vue Terrains. I have a feeling it is because Vue needs to load permission from a network license and it isn't done checking for permission to use Vue objects in Max when Forest has built itself. In my case, clicking the Update button in Forest's Display rollout brings back the objects in the viewport.

But in this case, the rendering usually seems to work, however, even if I didn't click Update.

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: invisible forest objects
« Reply #3 on: September 11, 2014, 11:14:09 AM »
Thanks for the scene.
We made several tests here, but everything seems correct: Forest objects are visible both on viewport and render, there are not problems creating a copy of the scene either. Tested on two different computers.

We used FP 4.2.5 and Max 2014 with latest service pack. What versions do you use ?
Carlos Quintero
iToo Software

MK3538

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: invisible forest objects
« Reply #4 on: September 12, 2014, 01:04:45 PM »
Hi,

I'll send you a saved scene, a copy from the file I send you earlier.
In this files the forest object (forest003, forest004 and forest006) are selectable but not showing/rendering.

Thanks for your replies so far. Could you please take a look a the one I'll send you right away. (via wetransfer).

Jeroen

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: invisible forest objects
« Reply #5 on: September 15, 2014, 12:23:54 PM »
Thanks, i got the updated scene.

For some reason, custom objects are missing their reference to the forest_templates layer, although source objects are included there.
I tried to reproduce the problem using your same Forest version (4.2.2), but the scene is saved without problems.

What is your Max and service pack version ?  Do you use other plugins or scripts  ?
Carlos Quintero
iToo Software