Itoo Software Forum

Author Topic: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6  (Read 3597 times)

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« on: March 08, 2013, 02:32:35 PM »
Hi all,
I have some kind of a similar issue
Forest 3.9.6 - 3dmax 2012 vray 2.30.01

doing renders on render-farm of the other company, so don't have exact settings&configuration of that

in some frames of animation I have missing forest objects - sometimes 1 forest missing, sometimes 2, the rest fine
lets say frame 15 have missing trees, frame 24, frame 52 - always random...
see those frames with red mark

« Last Edit: March 08, 2013, 02:34:23 PM by CO2263 »

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #1 on: March 08, 2013, 02:49:59 PM »

Hi, i have created a new thread because this seems a different problem.

Is it a private or commercial render farm ?
If commercial, are they included in our certified render farm list ?

In any case, we should need more information about their configuration.

Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #2 on: March 08, 2013, 03:37:56 PM »
hi
its private one, will try to get its configuration.

btw
trying rerender frames on my PC - trees disappear the same manner (((
I see trees in viewport but rendered frames doesn't show trees
this happens to the same one forest object only
all other forests doing fine
« Last Edit: March 08, 2013, 03:40:21 PM by CO2263 »

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #3 on: March 08, 2013, 03:57:40 PM »
stopped render and started again - trees got back
you never know at which next frame they could dissapear

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #4 on: March 08, 2013, 04:16:58 PM »
Ok, if the problem is specific to a certain Forest object, and fails also locally we should check it.

Please, try to reproduce the problem in a stripped scene and send us the files.
Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #5 on: March 12, 2013, 12:46:04 AM »
finally localized the problem
not easy to collect all objects causing it

now I cannot render any sequence - each time 1st frame is ok, and all the rest frames trees disappear

you can download scene from dropbox
pls let me know if you need textures as well (deleted those as archive comes big)

https://www.dropbox.com/s/w7f5jeuz2tgb52p/tree%20issue.rar

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #6 on: March 12, 2013, 12:49:10 AM »
I found two other forest objects which influence this one with street trees
in stripped scene they exist but don't show up (don't know why) - but still they affect

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #7 on: March 12, 2013, 10:07:33 AM »
Thanks for the scene.

It is a problem of the VRay proxy: for some reason, it doesnt render after the first frame. You can reproducing the problem moving the proxy within the camera's view and rendering it together Forest. Both dissapear simultaneously.

By the way: it is not necessary to use proxies with Forest. You can use the mesh or a xref directly, all objects are converted internally to native instances of VRay.

Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #8 on: March 12, 2013, 10:51:58 AM »
so that mean if I change back that tree to geometry mesh - everything comes ok?

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #9 on: March 12, 2013, 10:53:56 AM »
the problem appeared couple of days ago
before I was rendering 2500 frames with this scene and everything was fine, those trees were not changed

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #10 on: March 12, 2013, 10:59:59 AM »

May be the proxy file was corrupt or changed in some way, i don't know.

I suggest you assign the mesh object directly to Forest, that should solve the problem. Also will be easier to send the scene for rendering (less external objects). Alternatively, if you want not to change the scene, you would regenerate the proxy file.

Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #11 on: March 12, 2013, 11:06:47 AM »
ok, thank you
will try to do so

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #12 on: March 12, 2013, 03:38:16 PM »
tried to change proxy to geometry mesh - it doesn't work for me (((
trees still disappear after 1st frame

almost all other forests use proxies
issue with this one forest object  only
PLEASE HELP!!! need to render animation for tomorrow asap
« Last Edit: March 12, 2013, 03:40:59 PM by CO2263 »

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #13 on: March 12, 2013, 04:12:04 PM »

I' sorry, you are right. It fails also replacing the proxy.

We are checking it, please hold on.

Carlos Quintero
iToo Software

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3315
    • iToo Software
Re: Network render max2012 vray 2.30.01 and forest 3.9.6
« Reply #14 on: March 12, 2013, 04:54:09 PM »

Well, i think we have found the problem: you use couple of Forest objects to create the tiles of the parking zones (#Forest001 - parkingways and #Forest - parkingways stage1b), and boths objects are used as excluding areas for the trees. Futhermore, the parking objects changes dinamically with the camera clipping.

This workflow is not efficient, and also can generate strange results (as happens here), because there are multiple dependences between objects that change when camera moves.

To fix it, use the parking splines (@Line-parkingways and @Shape - stage1b parkingways) as excluding areas for the trees. This is much more simple and faster.

Carlos Quintero
iToo Software