Itoo Software Forum

Author Topic: Difference in renderbuckets 1 cpu  (Read 6083 times)

NL2911

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
Difference in renderbuckets 1 cpu
« on: April 25, 2013, 12:11:43 PM »
Hi there, i upgraded my Forestpack yesterday to the new version. (Al tough i´m not quiet sure the problem occured on that moment..)

If i render with only my workstation i got differences per bucket. See attachment.
I tried a new scene, new forest object but it keeps rendering differences...

What could be the problem?

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #1 on: April 25, 2013, 12:25:41 PM »

These are the most common causes for this issue:

- The Forest version doesn't match between workstation/render nodes
- Mixing 32 bit and 64 bit network nodes (this configuration is not supported by Forest).
- Render nodes are not loading the same proxies/xrefs files.
- Different gamma settings.

As initial step, i suggest to uninstall Forest from the render nodes, check that all files are removed, and reinstall. Also be sure Max or VRaySpawner are not running when you run the setup program.

If needed, you can see the files used by Forest here.

Carlos Quintero
iToo Software

NL2911

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #2 on: April 25, 2013, 01:33:42 PM »
Thanks, but as i stated above, the problem also occurs with rendering only on my workstation (without any rendernodes)

I'm going for a fresh install, see if that helpes.

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #3 on: April 25, 2013, 01:52:46 PM »

I'm sorry, i though it was a DR issue.

There are not known reasons to cause this problem. Please, try converting the Forest items to stand-alone objects, using Utilities->Forest Tools, and tell me if it fails or not.

Carlos Quintero
iToo Software

NL2911

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #4 on: April 25, 2013, 03:15:33 PM »
i did a reinstall. no luck.

I don't know exactly if i did it your way. I did the following:
- select forest object.
- select forest tools -Objects: individual objects
- instanciate

two items used in the forestobject were converted to instance geometry,
one object turned out to be pointclouds.


NL2911

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #5 on: April 25, 2013, 03:17:29 PM »
In the same render i have a forest object--> bushes and a forestobject --> trees.
Both render fine without errors.

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #6 on: April 25, 2013, 04:48:40 PM »
two items used in the forestobject were converted to instance geometry,
one object turned out to be pointclouds.

The idea is to check if the instanced geometry has the same problem (no Forest here). Does it fail at render or not ?

Anyway if you can reproduce the problem in a stripped scene, please send it to us. We will check it here.

Carlos Quintero
iToo Software

NL2911

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #7 on: April 26, 2013, 09:43:44 AM »
I think there was a problem in the one or more of the models i used to scatter.
I used completely other models for the grass and its working now. (something i thought i tried already..)

Thanks


UU4711

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #8 on: June 22, 2013, 01:34:25 PM »
I seem to be getting the same problem! I'm not running on a render farm and is just on my PC, i have other forests in the scene that render fine. The grass preset renders fine. But this particular geometry doesnt. I really want to use this particular grass as it goes well this scene. It works fine for first render, but then after subsequent ones it gets worse. See attached. :)

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #9 on: June 22, 2013, 02:24:32 PM »
Usually these problems are caused by the render engine itself, because Forest has not control over the rendering process.

Does it fail rendering the grass as a stand-alone object (no Forest)?. Please, try to reproduce the problem in a test scene, using the grass with and without Forest.
Carlos Quintero
iToo Software

UU4711

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #10 on: June 23, 2013, 04:38:04 AM »
Thanks for the prompt response!

So i created a new scene and used the same objects and renders fine. The left is just max's object paint with a vrayproxy, the right is a forest. No weird stuff here. So the object is fine, maybe its the original scene then??

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #11 on: June 23, 2013, 09:35:21 AM »
Probably, but what is the problem exactly ? I'm checking the original scene but cannot see any rendering issue...

Anyway, this should be suggested procedure for this, and other similar cases:

1) Remove progresivelly from the scene non-essential objects, while the problem is still reproducible.
2) Once you have a stripped scene, convert Forest to stand-alone items using Forest Tools (Utilities Panel).
3) Remove Forest Color from the materials, if used.
4) If it also fails, is a VRay problem (since Forest is no used): you must contact with ChaosGroup. If problem happens only using Forest, send us the scene to check it here.

Carlos Quintero
iToo Software

Kostas

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #12 on: July 26, 2013, 05:02:52 PM »
I have the exact same symptom as described on top. 1 CPU (4770K i7) 3ds max design 2014, vray 2.40.04 and the latest forstpack. I will try to reproduce the problem so I can give you more details. I use only one scattered patch of grass (not a vray proxy one) and the material of the grass is a vray2SidedMtl. I get at least 2 different colors in the final render. If i chose to render the region then a different bucket discolors the render etc.

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3158
    • iToo Software
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #13 on: July 26, 2013, 06:24:32 PM »
Ok. Please, be sure you check the possible causes listed my first post.
Carlos Quintero
iToo Software

Kostas

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: Difference in renderbuckets 1 cpu
« Reply #14 on: July 27, 2013, 08:27:25 AM »
OK an update....
At first I converted Forest object into standalone objects as described. (I saved the scene but did not close down max to reopen it - I have no idea if this helps in any way). I rendered and got the same result as before. Since I have no Forest Color map I assumed I had to deal with Vray. I then remembered that SP1 for Max 2014 is out and installed it. The application was closed, updated and I rendered and the problem was gone. Unfortunately I didn't keep the original file with Forest object to try to reproduce again. I hope the above helps you in some way...