Itoo Software Forum

Author Topic: Issue when using areas with selected objects and clusters  (Read 646 times)

Viz3D

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • Viz3D
Issue when using areas with selected objects and clusters
« on: March 19, 2018, 02:05:31 PM »
Hello,
I'm creating a forest objects and using some models as scattered objects. Then I create some areas (with Paint Area) and pick some objects to be distributed at every area. Everything works fine until I chose to enable clusters. Then only the last object in the "pick list" gets distributed inside every area. Only when I enable cluster noise I begin to get a distribution of the rest of models in the list. Is this the way it is supposed to work? I would like to get clusters of the picked objects inside every area.
I'm using max2017 and forest v5.4.1.
I'm attaching a sample scene for you to test.
Thank you in advance!

Michal Karmazín

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1549
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #1 on: March 19, 2018, 04:54:51 PM »
Hi,

That’s because the same Color ID is used for these items – by modifying these, you should get the desired look.

Hope that helps.

Best regards,

Viz3D

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • Viz3D
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #2 on: March 19, 2018, 08:35:36 PM »
Oh I see. I'll try this. Thank you.
Although it would be handy to be able to use the same color ID for group of objects for viewport feedback. Maybe a feauture request?  :)
« Last Edit: March 19, 2018, 08:39:49 PM by Viz3D »

Viz3D

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • Viz3D
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #3 on: March 20, 2018, 10:13:52 AM »
Since we have to use different color ID's to overcome the above issue, is there a script (or a listener command) that we can use to randomize the color ID's of the scattered objects?

Michal Karmazín

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1549
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #4 on: March 20, 2018, 11:41:07 AM »
Hi,

The following maxscript should do the trick:

Code: [Select]
for i = 1 to $.coloridlist.count do $.coloridlist[i] = [(random 0 255), (random 0 255), (random 0 255)];
Hope that helps.

Best regards,
« Last Edit: March 20, 2018, 12:15:33 PM by Michal Karmazín »

Viz3D

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • Viz3D
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #5 on: March 20, 2018, 12:09:23 PM »
Thank you for the quick reply. Sadly I can't make it work. Maybe it's because of my limited maxscript knowledge.
Anyway, I guess I have to do it manually.
I appreciate your help.

Michal Karmazín

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1549
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #6 on: March 20, 2018, 12:17:56 PM »
Hi,

Because of the formatting, the code wasn't shown properly. I've just fixed it ;)
Code: [Select]
for i = 1 to $.coloridlist.count do $.coloridlist[i] = [(random 0 255), (random 0 255), (random 0 255)];
Best regards,

Viz3D

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • Viz3D
Re: Issue when using areas with selected objects and clusters
« Reply #7 on: March 20, 2018, 12:32:15 PM »
Awesome!!! Thank you so much!!  :D :D