Itoo Software Forum

Author Topic: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport  (Read 4896 times)

GF1991

  • Newbie
  • *
  • Posts: 46
Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« on: July 11, 2013, 02:09:21 PM »
Hi guys,
i made move to MAX2014 SP1 + i have installed my FP, the latest version.

ALL my scatters not display as red!  Although they render fine.

Any idea whats wrong?

Cant really work like this so i am hoping for solution.

THANKS!

M

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #1 on: July 11, 2013, 02:17:48 PM »
Please, try clicking Geometry->Reassign Material and tell me if there is some change.

Carlos Quintero
iToo Software

GF1991

  • Newbie
  • *
  • Posts: 46
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #2 on: July 11, 2013, 02:18:56 PM »
great that fixed it THANKS!!!!

GF1991

  • Newbie
  • *
  • Posts: 46
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #3 on: August 15, 2013, 09:23:07 AM »
although the reassign materials helped, it also killed the tinting.

even if i start with a fresh scene and try using "forest color" for tinting, it always turns out to be red. not reflecting the color of the tint and the grass render with no tinting at all.
something is messign up the display of the tint override for sure in the max viewport.

any idea guys?

shoudl i send the scene somewhere?

Thnaks

Martin

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #4 on: August 15, 2013, 10:20:47 AM »
Yes, please. Send us the scene to support@itoosoft.com.
Carlos Quintero
iToo Software

GF1991

  • Newbie
  • *
  • Posts: 46
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #5 on: August 15, 2013, 05:45:31 PM »
Hi guys, i am sending the scene to email provided.

Problem is this:
I want to achieve the effect that the grass meches pick the color from the tinting map.

i have:
* ground map on channel 1 (visible in render)
* tinting map as channel 2

i am using the tint map in FOREST COLOR material in override mode 100/100 to get exactly the same color i have on the tint map.

However the magic is not happenning. So there mush be something wrong i am doing obviously

Further more, then i apply this mapped tint, my point cache goes all sorts of various colors but not greens (from the map).

Whatever scene i open ...older ones ....i get the pointcache in red...

Reasign material button gets rid of tint completely and thus cannot be used....my meshes render red :-/

Please help, i really love the plugin and have no clue whats wrong all of the sudden.

Happy to cooperate on the solution.

Youll receive the download link soon from uschovna.cz

Best Regards

Martin

PS:also sending this message by mail.


iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #6 on: August 15, 2013, 07:30:35 PM »
Thanks for the files. I see you are not using correctly Forest Color:

- It must be aplied to the texture you want to tint. I.e. to the diffuse slot of the grass. In this case there are multiple plants, so to each one of them. You can use "Material->Optimize Materials" to apply FC to all materials with a single click.
- The tinting map (where you want to get the color), is assigned to "Forest->Material->Get Color from Map" (globally), or to the "Override" section of Forest Color (if you want to redefine it locally). This map must be a simple bitmap texture, without Forest Color.

The Autumn Park tutorial may help you to learn the Forest Color concepts. And here you can find more information about tinting map, together a sample scene.
Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #7 on: August 16, 2013, 08:44:29 AM »
Hi Carlos,
Thanks for the references, I found that tutorial very usefull )
one more question - what kind of a plugin or script you are using to see before/after images in the same window and just swap them with a slider

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #8 on: August 16, 2013, 09:12:38 AM »
Hi, the VRay Frame Buffer includes this functionality: just click the "H" button to show the history panel, store a couple of images with "Save", and set them clicking "Set A", "Set B".
Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #9 on: August 16, 2013, 10:09:15 AM »
thanks! )

small question out of topic...
cannot find some tick-box if any exists - to turn on/off forest object

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #10 on: August 16, 2013, 10:23:35 AM »
here again )

was trying to apply forest color
but options for other slot maps are kind of disabled, see the screenshot
what is that mean?

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #11 on: August 16, 2013, 10:39:49 AM »
Strange. It seems a problem with the Material Editor, the slot maps should be enabled when their checkbox is on. At least, it works fine here using Max 2014.

Is there some difference using the Compact Material Editor ? And restarting the Slate ?
Carlos Quintero
iToo Software

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #12 on: August 16, 2013, 10:40:45 AM »
PS
see the screen above
the gradient is not working when I change colors - its always the same

problem fixeв when I delete forest color map and create again

the first one was created by 'optimize materials' button
the second one - manually

...maybe some bug exists

CO2263

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #13 on: August 16, 2013, 11:07:55 AM »
here is the buggy scene
don't know what is wrong, maybe 3dmax issue

when I change gradient for the first forest color - the changes are propagated automatically to other ones
and the rest cannot be edited

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3318
    • iToo Software
Re: Problem with Forest Pack display in Max 2014 viewport
« Reply #14 on: August 16, 2013, 11:24:14 AM »
I cannot reproduce the problem here: both the map slots and gradient work fine (FP 4.0.3, Max 2014 SP1).

There are a couple of missing plugins (MultiScatter and RichDirt2), but i think that should not be important.
Carlos Quintero
iToo Software