Itoo Software Forum

Author Topic: lost materials in custom objects  (Read 6291 times)

foxx0440

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
lost materials in custom objects
« on: December 06, 2011, 06:44:27 PM »
 >:( is ti just me? my railclone won´t render assigned materials in custom objects, im using vray. how can i fix this? never had a problem with materials in library objects but with custom is a different story. HELP!

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: lost materials in custom objects
« Reply #1 on: December 06, 2011, 07:59:26 PM »

RailClone doesn't get the materials from the segments, as Forest does with the custom objects. You must assign the material to the RC object, and create a multi-sub if required.

« Last Edit: December 06, 2011, 08:01:07 PM by Itoo »
Carlos Quintero
iToo Software

foxx0440

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: lost materials in custom objects
« Reply #2 on: December 06, 2011, 08:07:48 PM »
ooook, well with that answer i can start looking for a way to do that, any suggestions? how can i select the individual components of the object, should i turn the rc in to an editable poly/mesh?

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: lost materials in custom objects
« Reply #3 on: December 06, 2011, 08:14:51 PM »

What is the problem exactly ? Do you want to edit the resulting RC object because some material issue, or do you need to modify the geometry ?

Carlos Quintero
iToo Software

foxx0440

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: lost materials in custom objects
« Reply #4 on: December 06, 2011, 08:20:26 PM »
mmm lets say i want to make a custom rail, with 3 different material, the vertical parts in stainless steel, the actual rail in wood, and a middle part in glass, or any other..
how can i do that without meddling with the library models  :-\ ?

foxx0440

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: lost materials in custom objects
« Reply #5 on: December 06, 2011, 08:22:08 PM »
i'll be more specific, i´m making a custom rail segment and i need it to have 3 materials, just that, can it be done?

iToo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3319
    • iToo Software
Re: lost materials in custom objects
« Reply #6 on: December 06, 2011, 08:40:41 PM »

The custom objects (segments) use the same material than RailClone. So, basically:

1) Create a multi-sub material with the 3 materials.
2) Apply it to each one of the segments. Change the material ID in the geometry where needed.
3) Create the RailClone object, and apply the multi-sub to it.

Carlos Quintero
iToo Software

foxx0440

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: lost materials in custom objects
« Reply #7 on: December 06, 2011, 08:56:44 PM »
 ;D thanks! i have never used multisub materials before, never had the need to, but i´ll figure out myself how to, so don´t worry about it! great software you guys have developed i´m really looking forward to upgrading and buying the full licenses for both railclone and forest, the free versions  made my life a lot easier i can only imagine the great things i´ll be able to do with the pro versions! thanks a bunch!!!!