Itoo Software Forum

Author Topic: Random seed not working when animated  (Read 143 times)

Hayes Davidson

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Random seed not working when animated
« on: July 29, 2019, 03:15:03 PM »
Hi All

We're having trouble getting the Random Seed (in the General rollout) to vary a RailClone object when animated using Auto Key. If you manually click the spinner to change the seed the RailClone updates as you would expect, however once you try to key this using Auto Key it stops working - you can see the values changing for the seed, but the RailClone itself no longer updates.  All the documentation implies that this should work fine, so we're a bit stumped.

I've attached a simple scene illustrating this. The Random Seed is animated from frame 0-25 but as you can see the RailClone doesn't change.  If however you manually change the random seed it does change.

Thanks in advance for the help!

Paul Roberts

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1667
Re: Random seed not working when animated
« Reply #1 on: July 29, 2019, 03:48:06 PM »
Hi,

Thanks for getting in touch, having checked your scene and a couple of other examples I can confirm that the Seed value in the General rollout does not update when animated. This is reported to our developers who will fix it for the next update.

As a workaround, for now, you can export the Seed value of a Random Number node, attach it to a Numeric node and animate this from the Parameters rollout.



I hope that helps and thanks for letting us know about the issue.

All the best.

Paul
Paul Roberts
iToo Software

Hayes Davidson

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Random seed not working when animated
« Reply #2 on: July 29, 2019, 03:59:25 PM »
Hi Paul

Thanks very much for the quick response.  We did actually try exporting a numeric node first, but found that this exhibited the same behaviour, which led us to try the global parameter instead, only to run into the same problem.  Out of interest did you test that the numeric node animated so we can rule out an issue our end?

Thanks

Paul Roberts

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1667
Re: Random seed not working when animated
« Reply #3 on: July 29, 2019, 04:30:21 PM »
Hi,

In my tests exported numeric nodes work fine. Please find attached a basic demo you can use to test in your office. Please let me know if this works for you.

All the best,

Paul
Paul Roberts
iToo Software

Hayes Davidson

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Random seed not working when animated
« Reply #4 on: July 29, 2019, 06:31:28 PM »
Thanks Paul.  Tellingly the test scene you sent also didn't work for us.  We're on RailClone 3.3.1 and I did get a message to say your scene was made with a newer version of the plugin - could this be the issue perhaps?  I've checked the website and 3.3.1 does seem to be the latest version, so assume you're on a beta version?

Paul Roberts

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1667
Re: Random seed not working when animated
« Reply #5 on: July 29, 2019, 06:51:18 PM »
Thanks for letting me know. You're right, I had the RC 4 beta installed. I can confirm this does not work in RailClone 3. In RailClone 4 we have it working for Random numbers already and hopefully soon the General > Random parameter too.

Thanks for helping us to get to the bottom of this issue.

All the best,

Paul

Paul Roberts
iToo Software

Hayes Davidson

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Random seed not working when animated
« Reply #6 on: July 30, 2019, 10:30:53 AM »
Thanks Paul.  Good to know we're not going mad.