Itoo Software Forum

Author Topic: UM Mapping elements  (Read 278 times)

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
UM Mapping elements
« on: December 17, 2019, 12:39:37 PM »
Hi everyone,
I'm trying to make a very simple stairs.

Is there anyway to map the elements in different way?

possible to do that applying different ID and then using the multimaterial?

also, is it possible to make it follow the handrails?

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #1 on: December 17, 2019, 02:28:43 PM »
I just tried to replicate Your scene and it works here fine:



Probably I did something wrong. But without file can's say what.
Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #2 on: December 17, 2019, 03:26:30 PM »
it's actually more probal the problem is mine.
i come from c4d and after 10 years is difficult to change habits.
but I'm trying.

file attached, it's probably a big mess, so any tips are appreciated :)

https://www.dropbox.com/s/780g7vzlax4fwpe/stairs.zip?dl=0

anyway, I applied the material at the RC object but I don't see any projection, and it appears only if I put the uwmap modifier to the RC object.

is this way to proceed wrong?
should I work on the original asset, putting the correct projection on it and evetually work on the RC object?

sorry for the silly questions

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #3 on: December 17, 2019, 03:43:53 PM »
Thanks for file

As You are using Scanline rendere, You need to disable instancing engine.
Select RailClone object
Remove UVW modifier,
Disable instancing engine and manually rebuild RailClone


Hope this helps.

Should You work on the original asset, putting the correct projection on it and evetually work on the RC object?
yes, generally it is better workflow. Assign the same material to Your segments and Whole RC model.
« Last Edit: December 17, 2019, 03:50:33 PM by Rokas »
Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #4 on: December 17, 2019, 03:59:09 PM »
well, Iàm actually on vray gpu, still the trial though.

I only copied the file in a new scene without assign any renderer

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #5 on: December 17, 2019, 04:02:00 PM »
Do You have any further issues, or is it ok now ?
Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #6 on: December 17, 2019, 04:15:58 PM »
well,
I'm trying, I'll keep you posted.
thanks for the moment :)

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #7 on: December 17, 2019, 04:57:18 PM »
Ok,
it seems to work.
I just need to get faster in the mapping process and understand more stuff now.

thanks for helping.
Lorenzo

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #8 on: December 17, 2019, 05:00:03 PM »
Great! If You need any help, let us know.
Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #9 on: December 17, 2019, 05:04:56 PM »
actually....
something I don't get.

repetitions.
watching the "getting start" I thought I should have tick the "box mapping"...but again, I'm messing it up.

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #10 on: December 17, 2019, 05:25:21 PM »
actually....
something I don't get.

repetitions.
watching the "getting start" I thought I should have tick the "box mapping"...but again, I'm messing it up.

I see no question. What is it that You do not understand.
Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #11 on: December 17, 2019, 05:27:37 PM »
problem is, how to fix the repetitions.

Iàm trying with the box mapping but with no effects.
How should I proceed instead?

Rokas

  • iToo Software
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2144
    • iToo
Re: UM Mapping elements
« Reply #12 on: December 17, 2019, 05:34:17 PM »
Use apply box mapping:

Rokas
iToo Software

enzo_87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • www.lorenzospinola.com
Re: UM Mapping elements
« Reply #13 on: December 17, 2019, 05:48:41 PM »
is it another featurs that doesn't work with gpu?

Dragan

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 406
Re: UM Mapping elements
« Reply #14 on: December 17, 2019, 05:50:44 PM »
And what will happen when the segment is rotated inside the generator? I think mapping will not follow rotation. I had a similar problem. And there was a topic about this:
https://forum.itoosoft.com/railclone-pro-/wrong-uvw-box-mapping-rotationdirection/msg25496/?topicseen#msg25496
« Last Edit: December 17, 2019, 05:54:47 PM by Dragan »